Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. Litera "E" simbolizeaza faptul ca au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Cu toate astea cititi cu atentie ce scrie mai jos ..s-ar putea sa va uitati de mai multe ori la ambalaj inainte sa mancati ceva!
Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care enumeram pe cele mai raspandite:
-edulcorantii - pentru indulcit
-colorantii - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)
-acidifiantii - dau un gust usor acid
-corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea
-emulgatorii - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)
-conservantii - Intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290)
-corectorii de gust si de miros - schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
-propulsorii - unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
-gaze de ambalaj - asemanatoare aerului
-antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)